Treci la conținutul principal
Pentru comenzi mai mari de 250 lei, beneficiezi de transport gratuit.

Discuție onestă despre conservanții din industria cosmeticelor

Discuție onestă despre conservanții din industria cosmeticelor

De ce e necesar să vorbim despre conservanții din produsele cosmetice? Pentru că fără ei, nu am putea folosi în siguranță produsele cosmetice pe pielea noastră. Dar și pentru că sunt un subiect tot mai controversat o data cu apariția unor noi studii efectuate asupra oamenilor și planetei.

Când vorbim despre conservanți, noi vom alege să îi împărțim în 3 categorii: 

  1. conservanți 100% naturali și siguri pentru utilizare
  2. conservanți nu chiar atât de naturali, de obicei derivați din compuși naturali,   dar tot siguri pentru utilizare
  3. conservanți chimici nu atât de siguri, unii controversați, alții chiar periculoși pentru sănătatea noastră.

Noi, la Jael suntem de acord cu primele 2 categorii de conservanți și pe aceștia îi veți regăsi și în produsele din colecțiile noastre de cosmetice.

Mai departe, voi menționa numele câtorva conservanți din fiecare categorie. Este bine de știut că un produs, cu cât are mai multă apă, cu atât are nevoie să fie mai bine conservat. De aceea, mulți producători de produse organice preferă să formuleze cosmeticele sub formă de pudre/prafuri. Și, deși se poate considera că unele produse, mai ales uleioase/grase nu ar avea nevoie de conservare, totuși acest lucru nu este adevărat, pentru că zilnic se întâmplă o contaminare între produse și mâinilie, degetele, pielea noastră.

Conservanții au rolul de a prelungi viața produselor cosmetice până la data de expirare, protejându-le împotriva oxidării (extrem de necesar mai ales când e vorba de ingrediente naturale)și formării de bacterii și fungi.

Din prima categorie menționăm câțiva conservanți pe care îi veți găsi cel mai des în produsele din magazinul Jael:

Tocopherol (un compus derivat vegetal al vitaminei E): excelent conservant

Uleiuri esențiale: pe lângă miros, au și extraordinara capacitate de a conserva produsele prin proprietățile lor antibacteriene. Câteva exemple ar fi: ulei esențial de rozmarin, grepfruit, arbore de ceai, cimbru, lemongrass, lavandă, etc.

Din a doua categorie, enumerăm câțiva conservanți care rațional vorbind sunt sintetici, dar sunt totuși considerați naturali și certificați de Ecocert COSMOS ca fiind utilizabili în produsele marcate cu organic / bio. Unii din ei apar așa cum sunt în natură, alții sunt derivați în laborator din produse naturale, cum ar fi exemplul propylene glycol, care este obținut din fermentarea porumbului. Alții asemenea lui ar fi: pentylene glycol, caprylyl glycol + glycerin + aqua (derivat sustenabil din cocos), propanediol, propinoic acid (acizi din fructe precum măr, capșuni), sodium benzoate, potassium benzoate, benzyl benzoate, ascorbic acid (vitamina C) și derivații lui, acetic acid, potassium sorbate., salicylic acid. Toți aceștia sunt obținuți sustenabil, și sunt siguri pentru utilizare (respectând anumite concentrații, altfel pot cauza iritații) și sunt non-toxici.

Din a treia categorie, pe care vă sfătuim să o evitați complet menționăm cei mai toxici și problematici conservanți:

Parabeni: ușor absorbiți în corp prin piele, sunt perturbatori endocrini, unele studii îi leagă de cancerul la sân. Sunt cel mai des întâlniți. Dacă nu ai făcut trecerea la produse naturale, cu siguranță îi vei găsi în multe produse din casa ta.

Formaldehida: este considerat un ingredient activ, care poate fi inhalat din produsele cosmetice. Cel mai des întâlnit este în lacurile de unghii, gel de păr, etc. A fost legat de formarea de tumori și unor tipuri de cancer.

SLES / SLS (sodium lauryl sulfates): este si el pe lista ingredientelor rele pentru că rămâne în mediu, nu se descompune și este un cunoscut cancerigen. De asemenea, irită pielea și poate declanșa anumite reacții precum rozacea, eczeme și acnee.

Alții din această categorie: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol), BHT,  (butylated hydroxytoluene), C12-15 alkyl benzoate, diazolidinyl urea, disodium EDTA, DMDM hydantoin, EDTA, methylchloroisothiazolinone (CMIT), methylisothiazolinone (MIT).

La Jael, pledăm pentru o alegere informată a produselor cosmetice, înfrumusețare și îngrijire pentru ca pielea să fie perfect îngrijită și sănătoasă, dar și corpul și sănătatea interioară să nu aibă de suferit. Ne bucurăm enorm că atâtea companii au început să creeze astfel de produse, iar noi suntem aici ca să le aducem aproape de tine pe cele mai bune dintre ele.

Surse: 

https://cosmetics.specialchem.com/selection-guide/preservatives-for-cosmetic-formulations?gclid=Cj0KCQjw0vWnBhC6ARIsAJpJM6cV-MTdT1CC6fAOvTlY-cFYOAztEyrNC5Ixescd7B-zzwoq550YF_8aApRDEALw_wcB

https://www.100percentpure.com/blogs/feed/let-s-talk-about-preservatives-in-cosmetics

https://chemistscorner.com/natural-preservatives-in-cosmetics-a-trend/