De ce să alegi produse naturale? (1,2,3... motive)
De ce ai mai vrea să îți bați capul cu alegerea și căutarea produselor, cu cercetarea a ceea ce este pe piață, ca să alegi ceva natural? Chiar merită efortul? Noi spunem că da! Și vrem să îți oferim și câteva dintre cele mai importante motive care să îți argumenteze asta.
1. Pielea ta absoarbe unele substanțe pe care le pui pe ea (absorbție sistemică)
Pentru că nu este vorba doar despre o piele sănătoasă, curată, radiantă. Este vorba despre sănătatea ta. Pielea doar reflectă starea sănătății tale. Probabil că ați auzit și voi de ceva studiu, discutabil într-o măsură, cum că pielea ta absoarbe 60-70% din ce pui pe ea. Nu o sa îl discutăm aici. Dar un lucru este cert, unele substanțe se absorb cu siguranță. O mulțime de substanțe nocive au fost găsite circulând prin corp la durate de 30 min, 1, 2, 3 ore după ce au fost puse pe piele. * (link la studii) Substanțe pe care corpul nu a mai fost în stare să le scoată și să le detoxifice mult timp ( unele dintre ele chiar săptămâni de zile). Dar probabil sunt cantități mici, te poți gândi. De acord, acele substanțe nici nu sunt aprobate decât în concentrații de 1-2-15%. Dar totuși, cu o aplicare zilnică, de mai multe ori pe zi (creme, spf, machiaj, șampon, etc.) timp de câțiva ani, corpul tău va reacționa la ele, într-un fel sau altul.
Acesta este primul motiv și punctul din care începe totul. Dacă prin piele nu s-ar absorbi nimic și dacă deja toate produsele de pe piață ar fi perfect curate, blogul și magazinul acesta nu și-ar mai explica existența.
2. Produsele naturale ar putea fi mai eficiente decât cele produse în laborator
Și spunem că ar putea fi, pentru că nu orice produs natural e mai eficient decât unul sintetic deocamdată. Metodele de extragere a nutrienților din natură: fructe, plante, etc. diferă de la un producător la altul. Dar deja există pe piață suficient de multe produse care sunt mai bune decât cele chimice, iar noi suntem aici ca sa le aducem aproape de tine. Industria frumuseții naturale a luat amploare destul de recent și încă se descoperă metode noi și inovatoare de extragere a vitaminelor și nutrienților din plante astfel încât să se păstreze cât mai mult din mecanismele naturale de transport/absorbție a acelor vitamine. Un exemplu paralel destul de sugestiv ar fi suplimentarea cu vitamine. Să luăm exemplul vitaminei C (valabil pentru orice vitamine si minerale). Este destul de ușor de înțeles că biodisponibilitatea vitaminei C este mult mai mare dacă este consumată din cătină, de exemplu, decât un simplu supliment de acid ascorbic. Același mecanism este valabil și în cosmetice. ( vezi aici serul Awake Organics cu vitamine din măceș, cătină, morcov, dovleac: https://jael.ro/collections/ser-de-fața/products/ser-iluminator-cu-vitamine-a-c-e). De luat în seamă că substanțele obținute din agricultură organică sunt și mai potente decât cele obținute din plante crescute prin agricultura convențională.
3. Pentru că vrem să avem grijă de mediu și de planeta noastră
Industria cosmetică clasică aduce o mare defavoare planetei noastre atât prin împachetarea excesivă in plastic a produselor cât și prin Ingredientele folosite. Deși lista de ingrediente toxice din produsele cosmetice va face parte dintr-un alt blog post, aici vom menționa câteva care afectează în mod negativ planeta noastră: Oxybenzone și Octinoxate (regăsite în cremele de protecție solare și găsite pe recifurile de corali morți **; deja interzise în multe țări din Pacific), ftalați, parfumuri, sulfați, triclosan, parabeni, microplastic. Acestea sunt ingrediente care se regăsesc pe rafturile din orice casă modernă. Idealul nostru este să le reducem la un minim, ca să ne facem bine atât nouă, cât și planetei pe care trăim.
4. Insuficienta legislație care să reglementeze compoziția produselor cosmetice
Deși în UE, legislația cu privire la compoziția produselor cosmetice este mai strictă decât în SUA, de exemplu, totuși nu este cuprinzătoare. Unul dintre motive ar fi că nu sunt studii serioase suficiente făcute pe efectele ingredientelor la oameni.
Un exemplu foarte cunoscut ar fi cel al parabenilor. Deși există studii destul de multe care îl leagă de cancerul la sân ***, și încă și mai multe care îl plasează în categoria perturbatorilor endocrini, el este încă folosit la scară largă. După cel mai renumit studiu apărut pe acest subiect, UE a interzis o parte din parabeni, dar totuși nu i-a interzis pe cei mai comuni și mai des utilizați, și ei încă se regăsesc in mai toate produsele noastre cosmetice clasice. Până vor apărea studii făcute pe perioade mai lungi de timp și mai concludente, noi pledăm pentru a rămâne de partea sigură a baricadei, evitând aceste substanțe complet.
La motivele de mai sus se pot adăuga și altele, dar noi considerăm că acestea sunt suficiente pentru a reveni înspre elemente naturale, pure și organice în toate aspectele vieții și cu atât mai mult în această industrie cosmetică indispensabilă, dar atât de puțin reglementată.