Treci la conținutul principal
Pentru comenzi mai mari de 250 lei, beneficiezi de transport gratuit.

Alternative naturale la retinol

Alternative naturale la retinol

 

Retinolul este probabil cel mai îndrăgit ingredient cosmetic de către dermatologi, având în vedere multiplele sale beneficii asupra tenului. Retinolul, un derivat al vitaminei A, ajută la reducerea ridurilor fine prin stimularea producției de elastină și colagen, inhibă enzimele care produc melanină, ducând la reducerea hiper pigmentării și au chiar abilitatea de a lupta împotriva acneei, prin proprietățile lor antiinflamatoare și abilității de a păstra porii curați [1].

Cu toate acestea, pentru unii oameni, toate aceste beneficii vin și cu o serie de contraindicații. Retinoizii sunt notorii pentru unele efectele adverse asupra pielii, printre care enumerăm: roșeață, iritație și piele uscată. La acestea se mai adaugă și imposibilitatea de a fi utilizați de către femeile însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate [2], datorită posibilității ca vitamina A absorbită prin piele( o cantitate minimă) să cauzeze malformații.

Vestea bună este ca există și câteva ingrediente naturale ( plant-based) a căror acțiune este similară cu cea a retinolului, dar fără efectele adverse menționate mai sus, și sigure pentru mamă si făt. Vom menționa 6 dintre preferatele noastre, precum și produsele din magazinul Jael Organics în care veți putea găsi aceste ingrediente. 

Și, deși e poate evident, trebuie să menționăm: cu cât mai multe extracte de retinol vegetal un produs conține, cu atât este mai eficient (nu exista contraindicații de a fi combinate).

1. Bakuchiol 

Bakuchiolul este probabil cea mai studiată și mai populară alternativă la retinol, cu rezultate foarte apropiate de cele ale retinolului. Bakuchiolul este extras din frunzele și semințele plantei Babchi și este recunoscut încă din vremuri antice pentru efectele sale vindecătoare asupra pielii, din cauza proprietăților anti-inflamatorii și anti-bacteriene, fiind utilizat cu success chiar și în tratarea (repigmentarea) pielii cu vitiligo. De fapt, într-un studiu [3], în care bakuchiolul a fost comparat cu retinolul, rezultatele au dovedit că atât retinolul cat și Bakuchiolul au avut efecte asemănătoare asupra ridurilor, pigmentării, elasticității și fermității pielii, dar cu marele avantaj că Bakuchiolul a fost tolerat mult mai bine. În plus, deși funcționează pe căi asemănătoare retinolului, nu este un derivat al Vitaminei A, deci poate fi folosit și în sarcină. Potrivit pentru orice tip de piele (chiar și cea sensibilă) , momentan nu sunt studii care să ateste niciun efect advers al acestui ingredient super-potent. Nici măcar foto sensibilitatea cauzată de retinol nu este valabilă în cazul bakuchiolului. De fapt în mai multe studii a fost observată o acțiune protectoare împotriva razelor UV ale Bakuchiolui. Și în plus, față de retinol, nu interacționează cu alte ingrediente, deci poate fi folosit în orice combinații în rutina de skincare, atât dimineața, cât și seara. Produsele noastre cu Bakuchiol sunt:

https://www.jael.ro/products/anti-aging-3-bakuchiol-astaxanthin-in-squalane?_pos=2&_sid=1623c6ab8&_ss=r

https://www.jael.ro/products/100-percent-pure-ser-facial-bakuchiol?_pos=1&_sid=1623c6ab8&_ss=r

 

2. Uleiul de măceș sălbatic (Rosa Canina)

Uleiul de măceș sălbatic conține cantități mici de acid retinoic. Chiar și retinolul trebuie să fie transformat în piele în acid retinoic ca acesta să aibă vreun efect. Așa că uleiul de măceș este excelent pentru regenerarea pielii prin creșterea colagenului.   Uleiul de măceș este bogat și în acizi grași Omega-3 și Omega-6, care aduc extra beneficii, precum menținerea hidratării, menținerea barierii pielii și poate fi folosit cu succes chiar și pe pielea cu acnee( contraintuitiv, pentru ca este un ulei), pentru ca are efecte antiinflamatorii și anti-bacteriene dovedite. Produsele noastre cu ulei măceș sunt: 

https://www.jael.ro/products/100-percent-pure-crema-de-ochi-cu-cofeina-din-cafea?_pos=1&_sid=350db8ae7&_ss=r

https://www.jael.ro/products/balsam-de-noapte?_pos=12&_sid=7f1c789e2&_ss=r

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-balsam-hidratant-divine-skin

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-ser-clear-skin-balancing-serum

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-ser-iluminator-cu-vitamine-a-c-e

https://www.jael.ro/collections/upcircle-beauty/products/crema-noapte-acid-hialuronic-niacinamide

 

3. Uleiul de morcov sălbatic ( Daucus Carota)

Uleiul de morcov este extras din semințele de morcov sălbatic și are ca activ principal beta-carotenul, care este un precursor al vitaminei A, care ajută la regenerarea celulară. De asemenea, uleiul de morcov conține vitaminele C, E și A, care poate fi convertită în retinol, odată aplicată pe piele. Produsele noastre cu extract de morcov se pot regăsi mai jos. 

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-balsam-hidratant-divine-skin

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-ser-iluminator-cu-vitamine-a-c-e

 

4. Uleiul de cătină albă ( Hippophae Rhamnoides)

Uleiul obținut din pulpa din fructele de cătină albă este extrem de concentrat în vitamine, minerale și nutrienți, având o concentrație mare de antioxidanți, inclusiv caroteni, vitaminele E și C și flavonoide. De asemenea, este bogat în acizi grași esențiali, ceea ce îl face un ingredient excepțional de hrănitor. Și, deși mecanismul exact de acțiune nu este clar, au existat câteva studii care arată că uleiul de cătină promovează producția de colagen și este util în vindecarea rănilor. [5] Mai jos veți găsi produsele noastre cu extract de cătină albă.

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-balsam-hidratant-divine-skin

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-ser-clear-skin-balancing-serum

https://www.jael.ro/collections/awake-organics/products/awake-organics-ser-iluminator-cu-vitamine-a-c-e

 

5. Acidul azelaic 

Acidul azelaic se regăsește în mod natural în cereale precum grâul, orzul și secara și este, de asemenea, creat pe pielea noastră în mod natural de o drojdie - Malassezia furfur - care face parte din flora noastră normală a pielii". Deși nu există nicio cercetare care să-l compare direct cu retinolul, există multă suprapuneri între beneficiile celor două ingrediente. De exemplu, acidul azelaic este, de asemenea, un ingredient ales extrem de des când vine vorba de combaterea acneei: omoară bacteriile care infectează porii, scade inflamația și roșeața și exfoliază și scade producția de keratina, o substanță naturală care poate duce la blocarea porilor. În plus, s-a dovedit că reduce celulele pigmentare, motiv pentru care este folosită pentru tratamentul melasmei și hiperpigmentării post-inflamatorii. Mai jos găsiți produsul nostru cu acid azelaic.

https://www.jael.ro/products/ser-anti-acnee-puncte-negre?_pos=2&_sid=8695d445e&_ss=r

 

6. Niacinamide

Niacinamida este ușor diferită de celelalte ingrediente de pe această listă, deoarece nu este un ingredient derivat din plante, ci mai degrabă o formă de vitamina B3. Niacinamida oferă multe dintre aceleași beneficii ca și retinolul, și anume reducerea inflamației, creșterea producției de colagen, tratarea acneei și scăderea hiperpigmentării nedorite sau în exces.

Diferența dintre cele două este atunci când vine vorba de hidratare: în timp ce retinolul usucă tenul, niacinamida ajută la menținerea hidratării pielii. Din acest motiv, este o alegere bună pentru toate tipurile de piele și uneori chiar este combinată cu retinol în anumite formulări. Deși rezultatele sale nu sunt la fel de impresionante ca cele pe care le obțineți de la retinol, niacinamida merită adăugată în rutina zilnică. Mai jos găsiți produsele noastre cu niacinamide.

https://www.jael.ro/products/ser-imperfecțiuni-8-niacinamide-4-n-acetly-glucosamine_pos=3&_sid=8695d445e&_ss=r

https://www.jael.ro/collections/upcircle-beauty/products/crema-noapte-acid-hialuronic-niacinamide

Surse:

[1] https://www.byrdie.com/natural-retinol-alternative-7090120

[2] https://www.ema.europa.eu/en/news/updated-measures-pregnancy-prevention-during-retinoid-use

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947134/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737890/

[5] https://www.mdpi.com/2079-9284/4/4/40