Treci la conținutul principal
Pentru comenzi mai mari de 250 lei, beneficiezi de transport gratuit.

Cum alegem pasta de dinți?

Cum alegem pasta de dinți?

Poate cea mai frecventă întrebare in practica de zi cu zi in cabinetul de medicină dentară alături de "ce periuță folosim!?". Împreună, ele pot să facă o diferență sesizabilă în igiena orală, iar în  acest articol vom vorbi despre importanța pastei de dinți și cum o alegem pe cea mai "bună".

Sănătatea orală se definește prin abilitatea de a vorbi, zambi, mirosi, înghiți, de a mastica și de a transmite o gamă de emoții prin expresii faciale cu maximă incredere. Este strans legată de sanătatea intregului organism cu implicații directe în ce priveste bolile cardiovasculare, diabetul, sănătatea digestiva, mult dezbatuta in ultimii ani si anume microbiomul. Avand o importanță așa de mare trebuie să facem cele mai bune alegeri în întreținerea ei.

Ne dorim ca pasta noastra de dinti să curețe eficient dinții, eliminand riscul cariilor, a bolii parodontale, însă nu ne dorim ca aceasta sa dezechilibreze microbiomul cavitații bucale, scăzand astfel capacitatea organismului de a se apăra de bacteriile rele, pe scurt nu ne dorim o dezinfecție cu agenti chimici agresivi, ci o curațare blandă si totodată eficientă.

Ce nu ar trebui sa conțină o pasta de dinți?

  1. Coloranți sau îndulcitori artificiali
  2. SLS-Laurit sulfat de sodiu - iritant, poate provoca afte
  3. PG-Propilen Glicol - creste aciditatea orala
  4. Triclosan - perturbator hormonal
  5. Dioxid de titan - neurotoxic, posibil cancerigen
  6. Uleiuri esentiale in exces - dezechilibreaza microbiomul oral
  7. Fluor

Un subiect delicat, mult dezbatut in ultimii ani și deocamdată neelucidat complet - fluorul.

E adevărat ca sunt multe studii care îi confirmă toxicitatea cu implicații la nivelul intregului organism, însa majoritatea acestor studii nu sunt facute pe cantitatea mică de fluor din pasta de dinți, ci pe multiplele surse de fluor din țarile "ultra-civilizate" unde s-a fluorizat nu doar pasta de dinți ci și apa potabilă, laptele etc. 

De aceea vă propun să nu ne blocam pe subiectul fluor pentru că vestea bună este că astazi avem alternative cel puțin la fel de eficiente ca și fluorul, dacă nu chiar mai bune în ce priveste protecția impotriva cariilor, alternative complet naturale cum ar fi hidroxiapatita sau xilitolul. In general, pastele de dinți care conțin fluor, conțin multe din ingredientele nocive enumerate mai sus și asta le descalifică din start.

Așadar, hidroxiapatita, cea care revoluționează noua generație de paste de dinți este un mineral de fosfat de calciu care se regaseste in proporție de 90% in smalțul dinților și 70% în dentina acestora. Cele mai mari beneficii ale ei sunt:

1. Previne apariția cariilor

2. Este rezistentă la Ph-ul acid

3. Nu dezechilibrează micorbiomul oral

5. Non-toxică/biocompatibilă

6. Are capacitatea de remineralizare a dinților.

Avem la dispoziție acum chiar și în Romania pasta de dinți cu hidroxiapatită si probiotice, in cazul de fața gama Dentafari de la Jael Organics, o combinație aș spune, ideală. 

Nu doar că nu conține ingrediente care să ne pună în pericol sănătatea, ci dimpotriva, o susțin. Asta ne dorim de la un produs folosit de minim două ori pe zi, atât noi adulții, cât și cei mici din casele noastre care mereu înghit câte puțină pastă, pentru că e bună la gust sau pentru că doar așa reușim să ii convingem să se igienizeze. 

Capacitatea de remineralizare a dinților este foarte importantă în special la pacienții micuți, care deseori prezintă astfel de leziuni cu evoluție rapidă înspre carii profunde și unde colaborarea este grea chiar si cu ultima generație de aparatură cum ar fi de ex. inhalosedarea. 

Prevenția este cu siguranta cel mai bun tratament, de aceea, alegeți întelept!

 

Alexandra Aleman

Medic Dentist & Manager Clinica A-smile Dent; 

Microscope Dental Excellence

 

Articole științifice

https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36810402/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37533523/

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/6/5231

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35506963/